perjantai 4. marraskuuta 2011

Favicon - ohjeistus

Seuraavaksi jotain ihan muuta kuin neulotaa, ompelua tahi käsitöitä... nimittäin ATK-tukipalvelua! (Kyllä, osaan ihan kaikkea. Ja olen äärimmäisen vaatimaton.)
 
Joku kyseli että kuinka olen oikein saanut tehtyä tuon pikku ikonin tuonne selaimen nurkkaan. Puhun siis tuosta pienestä omakuvastani, eli violetista ämmästä, eli siis tästä: 
 
 
Bloggerissa tuon pikkukuvan nimi on hienosti favicon, varmaan se sitä muissakin blogeissa on... Mutta seuraavaksi lyhyt oppitunti aiheesta Kuinka vaihdan Bloggerin oletus-faviconin toiseen kuvaan?
 
Avaa MS Paint (teen Paintilla lähes kaiken kuvankäsittelyn aina, tää on niiiiiin ihq). Näkymä on kutakuinkin tämmöinen.
 
 
 
Etsi seuraavaksi atribuutit. Ne, riippuen windowsista, voi olla hieman eri paikassa, mutta todennäköisesti ne löytyy silti Image-alavalikon alta.
 
 
 
 
Favicon ei voi olla muuta kuin neliön muotoinen, joten säädä atribuuteista pikselimäärät neliömäisiksi. Esimerkiksi 300x300 tahi 200x200 pikseliä... Myöskään kuva ei saa olla yli 100kt kokoinen, mut se tuskin on ongelma jos et mitään kovin monimutkaista kuviota suunnittele. Myös tietysti itse-suunnittelemassa kuvassa on sekin hyvä puoli, ettei tekijänoikeuksista tarvitse huolehtia.
 
 
Noniin, nyt on aika päästää luovuus valloilleen. MUISTA kuitenkin, että kuvasti tulee olemaan oikeasti tosi pieni, että mitään pienen pieniä yksityiskohtia ei kannata viilata... Ne ei kuitenkaan näy. Eli jotain isoa ja selkeää mielummin, esim. yksi kirjain on parempi idea kuin koko sana.
 
 
Kun olet tyytyväinen tulokseeseesi, tallenna kuva.
Kuvan tallennusmuodolla ei omien huomioideni mukaan ole merkitystä, mutta JPG, PNG on ainakin toimivan oloisia. Kas tässä esimerkkikuvani.
 
 
Mene sen jälkeen Bloggeriin ja sieltä ulkoasun asetuksiin. Sieltä Sivuelementit välilehdelle.
 
 
Klikkaamalla Favicon-tekstin vieressä näkyvää Muokkaa-linkkiä pääset semmoiseen ikkunaan, josta saan browsea klikkaamalla ladattua hienon suunnittelemasi pikkukuvan blogiisi faviconiksi sen bloggerin B-logon tilalle.
 
 
 
Valkattuasi kuvan paina Open. ja sitten taas yllä olevassa kuvassa ylempi ikkuna niin Tallenna.
 
Ja kas, homma on valmis. Onneksi olkoon!
 
 
Esimerkkikuvassani oleva pinkki kummitus menee aika suhruksi, kuten näkyy, että tuossa kuvassani on ihan liikaa yksityiskohtia. Suunnitelkaa siis itte paremmin omanne. ;)
 
Huom, Kuva ei välttämättä heti näy blogissanne vaikka kävisitte sitä katsomassa ja päivittäisitte selainta useamman kerran! Olen huomannut että muille se näkyy kyllä vaikkei itsellenne aina näkyisikään. Se johtuu ilmeisesti jotenkin siitä, onko kirjautunut bloggeriin vai ei, ja katseleeko sitä blogiaan jotenkin kirjautunein silmin tahi ei.... joten älkää säikähtäkö jos se vaikuttaa siltä ettei se toimi, kyllä se toimii jos olette sen näiden mun ohjeiden mukaan laittanut.
 
Huom 2. Jos haluatte läpikuultavan taustan logoonne, niin sitten kannattaa vaihtaa vähän järeämpään kuvankäsittelyohjelmaan jossa taustan saa määriteltyä läpinäkyväksi... et siihen tuo paint ei niin oikein sovellu. Mut perus-värikuvien tekoon se kyllä kelpaa.
 
 
 
 
Kertokaahan mikäli ohjeista oli apua, tai mikäli ohjeista huolimatta ette saa touhua toimimaan niin atk-nero-insinööri-käsityöläisbloggaaja voi yrittää kertoa teille, rakkaat kanssabloggaajat, mistä se sandaali puristaa.
Tai jos teillä on jotain toiveiaiheita, joista haluaisitte ohjeistusta niin kertokeehan, niin katson saanko aikaiseksi selvittää ongelmat ja purettua ne palasiksi. :)

2 kommenttia:

  1. Eijjeijei, en mä tätä tarkoittanut! Kiitos nyt kuitenkin. Tarkoitin tuota gadgetissa olevaa lukijapaneeliin tulevaa kuvaa (mulla tuo epämääräinen windowsinsininen darth vader...) ;)

    VastaaPoista
  2. Juu, tiedän. Mut kyllä sää tätäkin kysyit joskus kesällä... ;)

    -Maija

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)