lauantai 22. lokakuuta 2011

Matokuteesta neulottu patalappu / pannunalunen

Patalaput varsinkin matonkuteesta syntyy niin ihanan nopeasti, että näitä ehtisi tehdä montakin illassa. Mutta nyt kuitenkin tämmöinen. Tämä siis käypi sekä patalapusta että pannunalusesta, paksua mutta taipuisaa. :)

Malli tuli improvisoitua tehdessä, ja jaan sen nyt kanssanne. Tämä todellakin on helppo patalappu!


Ohje:

Luo puikolle 20 silmukkaa. Mulla oli sukkapuikot kokoa 10, mutta 8 kokoiset puikot käy myös. Jos neulot 8 kokoisilla, lisää muutama aloitussilmukka, tyyliin yhteensä 24 aloitussilmukkaa.

Neulo aloituksen jälkeen ainaoikeaa kunnes työ on neliön muotoinen. Omassa lappusessani on 30 kerrosta, mutta 32 olisi myös varmasti toiminut. Ei onneks oo niin justiinsa... ;)

Ripustuslenkki:

Kun päättelet työtä, voit viimeisen silmukan kohdalla ennen langan katkaisua jatkaa isolla virkkuukoukulla (itselläni 8) ja virkkaa ketsusilmukoita vielä 15-20 kpl, ja kiinnitä tukevasti patalapun kulmaan.

Viimeistele työ pujottelemalla matonkuteen ohennetut päät patalapun sisään silmukoiden reijistä, niin työ ei lähde purkautumaan.
Valmis työ on noin 25 cm x 25 cm. Jos käytät ohuempia puikkoja etkä lisää silmukoita alussa, saattaa työ hyvinkin jäädä pienemmäksi. Tai jos matonkuteesi on todella paksua, se voi vaikuttaa myös työn kokoon.


P.S. Vanhasta kivanvärisestä trikoopaidasta saat mukavasti matonkudetta ja vanha kulahtanut paita pääsee jatkamaan elämäänsä vielä vuosia hyötykäytössä. :)  Leikkaa paita spiraalimaisesti mahdollisimman pitäksi suikaleeksi noin 2 cm leveäksi nauhaksi ja neulominen maistuu.

3 kommenttia:

 1. Kerrankin käsitöitä myös minun taidoilleni!

  8 mm puikoilla 24:llä silmukalla yhdestä miesten t-paidasta tuli yksi 21 x 21 cm lappu. Rivejä siihen tuli huimat 44.. Itse leikkaamani matonkude näytti tosin myös ohkaisemmalta, kuin tuo sinun käyttämäsi.

  -Elina

  VastaaPoista
 2. Kiva jos ohje kelpasi! :) Ja kiitos Elina kuin jaoit vinkkisi t-paidan riittävyyden suhteen. :)

  Tuo minun käyttämäni matonkude on ostokudetta, jota jäi yli kun virkkasin maton. En nimittäin viitsinyt ihan kilokaupalla alkaa itse matonkudetta leikkelemään, siinä on melkoinen homma eikä mulla sen puoleen olisi vanhoja t-paitoja ihan niin paljoa ole varastossa... :)

  Itsetehdyn matonkuteen paksuuttahan on aika helppo säännöstellä kun leikkaa vaan paksumpaa suikaletta. Mutta tietystikin kannattaa yrittää pitää se kuteen leveys eli paksuus samana koko ajan, jotta patalapusta tulee mahdollisimman tasalaatuinen... jos se on välillä kovin ohutta ja välillä paksua, on lopputuloskin tietty sit vähän enempi persoonallinen... Toisaalta, se voi olla kyllä sitten tyyliseikkakin. ;)

  VastaaPoista
 3. Kude oli leveydeltään n. 1.5-2 cm, mutta materiaalina t-paita on huomattavasti ohkaisempaa kuin valmis ostomatonkude. Riippuu tietty t-paidastakin.

  Jatkossa pitänee leikata paksumpia suikaleita, mutta sitten yksi paita ei ehkä riitä yhteen lappuun. Toisaalta, sitten taas tarvitaan vähemmän rivejä.. Hmm...

  -Elina

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)