maanantai 2. huhtikuuta 2012

Paksut huovutetut töppöset isälle

Tänään ohjelmassamme on ohje-osio, jossa tehdään huopatöppöset miehelle. :) Miehen, eli siis isäni, syntymäpäivä on toukokuussa ja hän on ehdottomasti vaatinut että kaikkien vieraiden pitää tuoda lahjaksi jotain itsetehtyä. Ei välttämättä tavaraa, vaan se voi olla vaikka musiikkiesitys, tai vaikka kakkukin.

Itse ajattelin tehdä hänelle huopatöppöset, ja ajattelin dokumentoida tekovaiheita hieman tänne blogiin itseni ja teidän Lukijoiden iloksi. :)

Lopussa myös osio "mitä kulisseissa todellisuudessa tapahtui". Suosittelen tutustumaan siihen ja "jossitteluihin" ennen kuin aloitatte tekemään töppösiä ohjeiden mukaan!Eli vuorossa Ohje: Huovutetut töppöset miehelle (noin kokoa 43)

Langaksi valitsin Novitan Huopasen Lampola-langan, isukille ihanan tummanharmaan Päkän. Lankamenekiksi muodostui noin 2,5 kerää.
Kuvitelkaa mielessänne
jotain pehmeää; lämpöä,
joka leviää käsienne kautta
sisimpään; villaista turkkia,
jota hivellessänne ajatuksenne
täyttyvät ideoista - ja kun
nostatte katseenne ylös, näette
luonnonsävyjä, joista luotte
aina vain yhä uutta, yhä
pehmeämmin.


 
Johdanto: 

Nämä ohjeeni on sovellettu Novitan Huovutetut Tossut kukkakoristeella-ohjeesta. Mutta Novitan ohjeen suurin koko oli 40 kokoiselle jalalle, ja jotenkin se näytti niin kovin pieneltä että se oli sitten soveltamisen paikka. :)

Ohjeessa huomioitu kutistumisvara, eli noin 40%.

Lanka: 2 kertainen Huopanen
Virkkuukoukku kokoa 10.

Alla olevassa kuvassa töppösen virkkausjärjestys.
Osa 1. Kärki
Osa 2. Pohja
Osa 3. Töppösen suu.Muut vaiheet: 

Osa 4: Muovipussin harsinta
Osa 5: Huovutus
Osa 6. Muotoilu
Osa 7: ViimeistelyOsa 1: Kärki

Töppönen aloitetaan kuten Novitan ohjeessa, eli virkkaa 10 kiinteää silmukkaa lankalenkkiin. Virkkaa kerrokset spiraalimaisesti, eli jatka suoraan seuraavalle kerrokselle.

Näissä huovutetuissa jutuissa ei paljoa kannata otsa kurtussa lueskella ohjeita, koska joka tapauksessa huovuttamisen jälkeen tossu muotoillaan oikeaan muotoonsa, ja ei noilla silmukkalisäyksillä ole ihan niin nuukaa missä välissä ne lopulta tekee... Eli, ohjeeni on hyvin sellainen joustava. :)

1 kerroksen aikana tee 3 lisäystä suurinpiirtein tasaisen välimatkojen välein. Kierroksen lopussa silmukoita on nyt yhteensä 13.

2 kerros: Tee taas kierroksen aikana kolme lisäystä, taas suunnilleen tasaisen väliajoin. Kierroksen lopussa silmukoita yhteensä 16.

3 kerros: Sama juttu. Lopussa silmukkaluku pitäisi olla 19.

4 kerros. Sama. Lopussa 21

5 kerros: sama touhu. Lopussa 24.

6. Sama juttu, lopussa 27.

7. kerros. Tee vielä tällä kierroksella kaksi lisäystä,  niin saat lopputulokseksi 29 silmukkaa.

8. kerros. Tee pelkkiä kiinteitä silmukoita tästä eteenpäin. Jatka kiinteiden silmukoiden virkkausta, kunnes sinulla on koossa kärjestä mitattuna noin 22cm pitkä pipomainen tötterö. Itselläni tämä tarkoitti kokonaisuudessaan 17 kierrosta.


Osa 2: Pohja

Kerros 18. Tämän jälkeen virkkaa pohja. Eli virkkaa vielä kierroksen vaihtumiskohdasta jokunen silmukka (tyyliin 4-5) ja käännä työ.

Kerros 19. Palaa takaisinpäin virkaten 17 kiinteää silmukkaa. Käännä jälleen työ (kerros 20) ja virkkaa 17 silmukkaa. Eli ala virkkaamaan tasona (ks. alla oleva kuva), reunoissa aina kääntäen työ, ja virkkaa noita 17 silmukkaa kiinteitä, kunnes sen kappaleen pituus on noin 21 cm.

Omassa tekeleessäni tämä muodostui 16 kerroksesta edestakaista virkkausta. Kaiken kaikkiaan kerroksia tässä esimerkkitöppösessä on 34 kärjestä aloitettuna (aloitussilmukoita ei ole huomioitu kierrosluvussa, se on vähän sellainen 0 kerros.)

Leikkaa tämän jälkeen lanka noin 30 cm päästä, ja harsi langanpätkällä kantasauma kiinni.Osa 3: Töppösen suu

1. kerros: Aloita keskitakasaumasta, eli siitä äsken harsimastasi kantapääsauman yläreunasta, ja virkkaa reunaan kiinteitä silmukoita, tyyliin jokaiseen silmukkaan yksi kiinteä silmukka. Älä tee ylimääräisiä lisäyksiä, ettei töppösen suusta tule liian löpsöttävä.2. kerros: Kaventele 4 kertaa kierroksen aikana Varsinkin molemmissa pohjan ja kärjen välisissä "nurkissa". Eli alla olevassa kuvassa tuosta mittanauhan oikealta puolelta. Ja sitten parissa muussakin paikassa vaikka töppösen takaosissa.... miten nyt sattuu menemäänkään. Ei tää niin justiinsa ole. :)


Kavennus? No sehän käy näin: 


Koukkua lanka edellisen kerran silmukan läpi...


mutta sen sijaan että vetäisit nyt langan näiden kahden lenkin läpi (ja tekisit siis kiinteän silmukan), pujota koukku  vielä seuraavankin silmukan läpi...


...ja nyt koukullasi on 3 lenkkiä.


Kisko seuraavaksi lanka kaikkien kolmen silmukan läpi...


Kas näin....


ja jatka normaalisti. :) Tällä tavalla lyhennellen virkkaukseesi ei jää reikiä verrattuna siihen että vain hyppäisit yhden silmukan yli. Lopputuloksena siistimpi huovutus.

3. kerros: Kaventele edelleenkin 4-5 kertaa kierroksen aikana, taas nurkissa. Voit jopa tehdä triplakavennuksen nurkissa, jolloin saat kavennettua sitä nurkkaa siinä oikein mukavasti. Ja sitten pari kavennusta taas jossain muualla.Triplakavennus? Sille voi olla joku oikeakin termi, mutta käytännössä se tarkoittaa tätä:

Lähtötilanne on sama, ja tässä siis nurkka tulossa.Koukkua lanka kerran... 


...toisen... 

  
...ja vielä kolmannekin kerran (tuloksena 4 lenkkiä koukulla).


Kisko sitten lanka kaikkien neljän lenkin läpi...


ja saat kavennettua kolme silmukkaa yhdeksi ilman että työhösi muodostuu ylimääräisiä reikiä. :) 
4. Tee jokunen (3-4) piilosilmukka, katkaise lanka ja pujota lanka lenkin läpi. Päättele lanka pujottelemalla langanpätkät virkkauksesi lomaan, ne huopuvat sinne huopuneen töppösen sisään eikä näy sitten lopputuloksessa.
Kolme kerrosta tarkoitti minun käsialallani noin 4,5 cm korkuista reunaa.


Töppösen korkeus korkeimmalta kohdalta on noin 22 cm.
Ja koko pituus 44-45 cm.
 Neulo toinen töppönen samalla tapaa (ellei miehesi ole yksijalkainen merirosvo, jolla toinen jalka on puujalka. Kuten tämä vitsinikin on taas yks puujalka...)

Sitten loppuvaiheisiin.

Osa 4: Muovipussin harsinta


Harsi muovipussi (tai 1,5 muovipussia, kun yksi pussi ei ollut tarpeeksi pitkä näille valtaville kanooteille...) töppösen sisäpuolelle. 


Itse käytän ihan rihmalankaa kaksinkertaisena, se kun ei huovutu niin sen saa kiskottua sitten pois töppösestä kyllä. Mutta varmuuden vuoksi kannattaa käyttää sen väristä lankaa joka ei niin erotu muusta töppösen sävystä. Että vaikka joku langanpätkä sinne jäisikin, niin ei erotu räikeästi. 


Muovipussi estää töppösen huopumisen kiinni, eli ei tarvitse pelätä että olisit saanut huovutettua yhden ison pannunalustan, vaan töppönen on jopa teoriassa mahdollista laittaa jalkaan. :) 


Osa 5: Huovutus

Nakkase töppöset muoveineen päivineen pyykkikoneeseen. Laita jonkin verran muuta pyykkiä mukaan. Itse laitoin pari pyyhettä. Huom, jokainen pyykkikone on hieman erilainen, samoiten pesuaineet ja veden kovuudet jne jne, eli se mikä minun koneessani toimii, ei välttämättä toimi sinun koneessasi!

Mutta jos koneessasi on pikapesuohjelma, voit kokeilla vaikka sillä huovuttaa myös. Jos ovat vielä liian isot, laita uudestaan pyörimään sinne. Muista, aina voi huovuttaa lisää. :) Itselleni näiden töppösten kanssa juurikin niin, että heitin ne vielä uudestaan koneeseen pyörimään 35 minuutin ohjelmalla.   

Osa 6. Muotoilu

Kun pyykkikone on lopettanut, älä säikähdä lopputulosta! Löydät hyvin todennäköisesti epämääräisen tumman kökkerön joka ei voisi vähempää töppöseltä näyttä... mutta ei hätää, ensivaikutelma hämää.Poista muovipussit, kisko enimmät harsintalangat pois töppösistä ja aloita venyttelemään ja oikasemaan niitä muotoonsa.
Itse laitan usein töppöset samantien jalkaani litimärkinä, koska villa ei tunnu kuitenkaan märältä ja kylmältä ihoa vasten vaikka litimärkä olisikin. Eli niitä on helppo alkaa venyttämään ja vanuttamaan sopivan kokoiseksi omaa jalkaa hyödyntäen. Tai tässä tapauksessa lainaan mieheni koipea koska oma siro jalkani on turhan siro näitä kanootteja ajatellen...
Osa 7: Viimeistely


Muotoile töppöset muotoonsa, anna kuivua kunnolla ja sen jälkeen voit kuivana harjata niitä jotta niistä tulee pörröisemmät ja pinnasta tasaisempi. Virkkauksen silmukat saattavat paikka paikoin erottua, mutta harjaamalla ne on mahdollista saada piiloon.Kuivuneet töppösethän voit myös kirjoa, tai neulahuovuttaa niihin villasta jotain kuvioita, tai mitä nyt mieleen tuleekaan. Mikäli töppösen suuaukko kiristää jalkapöydän kohdalta liikaa, siihen voi myös leikata saksilla loven keskelle joka helpottaa niiden pukemista päälle. 
_________

Sitten alkaa blogissamme yllätysosio "Ei mennyt niin kuin strömsössä..." - Epätoivoisen väkertelijän epäonnistumisten kautta voittoon-osio, jossa kerron rehellisesti mitä oikeasti kulisseissa tapahtui tätä postausta kirjoittaessa.

Kaikki meni siis hyvin tuohon "laita töppöset koneeseen huopumaan". Laitoin ne töppöseni kahden pyyhkeen kera 40 asteiseen kirjopesuun. Mutta koneesta oton jälkeen, ne olivat ehkä edelleen kokoa 48..... ei siis 42.

Koska olen työtä pelkäämätön pelkuri, en uskaltanut laittaa töppösiä enää uudelleen 40 asteiseen 1h mittaiseen kirjopesuohjelmaan, vaan laitoin ne 40 asteiseen 30 minuutin ohjelmaan. 
Ja edelleen ne olivat ihan valtavat, nyt ehkä enää kokoa 47...

Noh, työtä pelkäämättömänä ajattelin että "noh, näppärästikkös minä käsin hieman huovuttelen näitä pienemmäksi." Eli mäntysuopaa ja kuumaa vettä lavuaariin ja sitten armoton vellonta. Jossain vaiheessa keksin ottaa avuksi jotkut puiset pöytätabletit, joita siis ruokapöydässä olen käyttänyt välillä.
Sinne vaan töppönen sisälle ja rullailua edes takaisin kuumassa vedessä, mäntysuopavaahto väleistä tirskuen. Välillä poikittain pyöriteöllen... välillä pystypäin. Se huopajutun kääntely on tärkeää, koska se huopuu enempi muuten toiseen suuntaan kuin toiseen.

Kun sitten ahkeran, tuntikausien väkertämisen jälkeen olin jo aika lähellä lopputulosta. (pakotin miekkosen osallistumaan sovitusnukkena tähän touhuun, koska hänellä on saman kokoinen jalka. Arvosti todella suuresti kun tulin aina sovituskäskyttämään kylmää ja märkää huopatöppöstä jalkaan..) Sitten joltain vuosia sitten käydyltä huopatyökurssilta muistin, että "ah, mutta mehän hakattiin niitä hattuja muotoonsa paistolastoilla lopuksi sen puupään päälle!" joten kävin hakemassa puulastan ja aloin mäiskimään töppösiä, kun ne siis oli edelleen miehen jalassa.

Tässä vaiheessa, 3h ähertäneenä, hakatessani puukapustalla miehen jaloissa olevia märkiä huopatöppösiä, sen aina välillä kiroten kun mätkin jotain varpaita lyttyyn, alkoi naurattamaan. Siis tää alkoi olla jo niin absurdia touhua etten voinut muuta kuin tirskua tilanteen koomisuudelle. Niinpä mätkin puukapustalla, virnuilin kuin viimeistä päivää, ja mies kärsivänä yritti pelata tietokoneella samalla....  näin ei varmaan käynyt Tuhkimolle, kun Prinssi Komea tuli sovittamaan sitä lasikenkää hänen jalkaansa....

"perskeles, mikäs tässä on kun tää ei sovi...oota, hakataan tovi niin ehkä se siitä!"


Jossain vaiheessa siirryin hakkaamaan myös lattiaa vasten töppösiä, muovi matto onneksi. Ja, jälleen kerran, olin onnellinen siitä ettemme asu kerrostalossa, koska alakertalaiset ei ehkä hirveesti olisi arvostanut...  ja taas nauratti, kun olo oli kuin 1-vuotiaalla. Istuin tunnin verran lattialla ja paukutin lastalla jotain märkää huopamötikkää. Ei pyhä jysäys näitä luomisprosessin tuskia...

Noh, 4h extra-ähertämisen jälkeen, töppöset olivat viimein huovuttuneet sopivan kokoisiksi! Hurray! 

Jossittelu:

Jos EN olisi ollut työpelkäämätön pelkuri, olisin nakannut tossut suoraan 60 asteiseen pesuun. Ohje on siis todellakin REILU ja ne pitäisi oikeasti saada kutistettua se 40 prosenttia että niistä tulisi hyvät. Ja 40% huovutus vaatii jo aika paljon mekaanista vatvomista töppösten suhteen.

Eli, laita ihan rohkeasti pesukoneeseen töppöset, ja jos ei ekassa pesussa huovu tarpeeksi, törkkää rohkeasti uudestaan koneeseen. Käy vaikka kurkkimassa 20 minuutin välein huopumisastetta.

Mutta tuo puukapustalla mätkiminen ihan lattiaakin vasten toimi aika hyvin viimeistelyssä, sillä sai kärjen muotoa aika kivasti, samoiten kantapään osalta istuvuutta sai parannettua. Tai jos te muutkin olette työtäpelkäämättömiä hulluja, saatatte huomata istuvanne lattialla ja paukuttamassa märkää lumppua tuntitolkulla....


Loppu hyvin, kaikki hyvin, ja tälläiset niistä lopulta tuli. :) Juurikin sopivan kokoiset, varmaan 1cm paksuiset kauttaaltaan ja ovat ainakin lämpimät! Tykkään. Eikä enää jatkohuovutuksen seurauksena näy yhtään ne silmukoiden muhkuratkaan tuosta pinnasta, et ihan kuin kaupasta olis huopikkaat ostanut. Et kyllä oli kannattavaa ekstratyö, vaikka kynnet lohkesivatkin ja rystyset on verillä...
Mutta sellaiset ohjeet tällä kertaa. Teoria ja käytäntö voi olla hieman eriävät välillä. Mutta muistakaa tekin rakkaat lukijat, AINA voi huovuttaa lisää! :D

10 kommenttia:

 1. Ihanaa luomisen tuskaa...kärsivällinen palkitaan ja upeat tossut sai miehesi! Taitava tekijä olet <3

  VastaaPoista
 2. Voi että oot nähnyt vaivaa noitten eteen. Kyllä saajan on parempi olla iloinen noista (tai muuten saattaa tulla lastasta! ;D)
  Tosi hyvännäköiset!

  VastaaPoista
 3. Tämäpä oli hauska ohje - näin se homma etenee :D

  VastaaPoista
 4. Heh, kiitoksia teille molemmille kommenteistanne. :) Luomisen tuska oli kyllä tällä kertaa todellakin tuskaa.. olisi pitänyt ottaa kuva käsistä ennen- ja jälkeen, olisi tullut kivoja kuvia... ;)

  Töppöset ovat edelleen kuivumassa ritilän päällä, kestää muutaman päivän kuivua kun sen verran tuhtia tavaraa ovat...

  Ja lastasta saattaa saada viattomat sivullisetkin! "Varo, täällä vartioi luova nainen!" voisi hyvinkin olla tekstinä ulko-ovessa. ;D

  VastaaPoista
 5. Ehkä parasta antia tuon ohjeen ja kuvien lisäksi oli tuo viimeinen "ei mennyt niin kuin Strömsöössä"- osio :) Mutta hienot töppöset sait tehtyä, varmasti päivänsankari on niistä mielissään.

  VastaaPoista
 6. Tyrskispärskis :D Maijaaaa ♥

  VastaaPoista
 7. On kyllä hienot nuo! Voisikohan niitä tehdä pitkävartisina ihan ulkokäyttöön, jos käy suutarilla laittamassa pohjat? Mitä luulet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no....miksipä ei. Tosin ulkokäyttöversiot täytyy varmaan jalkapöydän osalta tehdä vähän isommiksi että sen jalan saa sinne sisälle kun villahan ei veny.

   Isäni on liimaillut kumista perus kaupan tuollaisiin huopatöppösiin pohjia, et kärsii käydä postilaatikolla jne. Et mikseipä suutarikin voisi moisen tehdä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)