sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Ohje: Helpot kesähousut

Noniin lapsukaiset, nyt seuraa opetustuokio. 

Nimittäin maailman helpoimmat Kietaisuhameen tyyppiset KESÄHOUSUT.
Otetaan ensin teoriaa, ja tehdään sitten oikeasti. :)

Housujen koko on säädettävissä ja näillä antamillani mitoilla tulee semmoiset S-M kokoiset housut. Sopivat siis sekä sadoille, että masoille... hehhehe. 

Kangas kannattaa olla jotain laskeutuvaa, ohutta puuvillaa, mikä nyt kesäisenä housukankaana kivalta tuntuu. Housumalli on kepeän avonainen (vähän kuin kietaisuhame) et tuulenpuuskan tullessa saattaa vähän sääri vilahtaa... Aloitetaan. Leikkaa kankaasta kaksi lahjetta ja neljä nauhaa.  Suurpiirteinen mittakuva alla,mitoissa huomioitu jo saumanvarat. 
NAUHAT

Nauhoilla sidotaan housut päälle. Erityyppisiä ompelutaktiikoita nyörien ja nauhojen tekoon on useita, mutta tässä yksi tapa havainnollistettuna.
 1. Merkitse nauhan keskikohta. Esim. taittamalla ja silittämällä, tai nuppineulaamalla, liidulla...
 2. Taita molemmat ulkoreunat kohti keskikohtaa.
 3. Taita vielä kerran keskeltä.... ja ompele reuna suoralla ompeleella (merkattu punaisella katkoviivalla.)
 4. Vielä liittyen edelliseen kohtaan, eli tämmöinen läpileikkauskuva teidän nauhassa pitäisi nyt olla, punaisen viivan symbolisoiden ompelulinjaa...


Nauhan toinen pää kannattaa yrittää saada siistimmän näköiseksi, koska se jää näkyville. Toinen pää voi olla ihan au-naturel, se sullotaan päärmeen sisälle myöhemmin...


HOUSUT

Laita palat päällekäin ja ompele ensimmäiseksi housujen ainut yhdistävä sauma noin sentin päästä reunaa. Kyseinen sauma on merkitty alakuvaan violetilla. Tämä sauma on itseasiassa yhdistetty keskietu- ja keskitakasauma. Huolittele vielä reunat siksakilla purkautumisen estämiseksi, mikäli et ompele tätä ommelta saumurilla...
Noniin, nyt kun palaset on yhdessä, ompele nyt molempiin pitkiin saumoihin päärmeet. Eli siis taita reuna kerran, ja toisen, ja ompele suoralla. HUOM, älä ompele lahkeita yhteen keskenään tästä pitkästä reunasta, vaan molempiin kappaleisiin pitäisi tulla omat päärmeensä, yhteensä siis 4 kappaletta. Edelleenkin se U:n muotoinen sauma on ainut sauma joka yhdistää kappaleita toisiinsa.
Ompele nyt  myös ylä- ja alareunoihin päärmeet, ja yläreunan päärmeisiin ompele väliin myös aikaisemmin valmistamasi NAUHA. Eli siis 4 päärmettä lisää joissa jokaisessa on kiinni nauha siellä päärmeen taitoksen välissä. Tikkaa nauha napakasti kiinni (ethän halua että housusi tipahtavat kesken kaiken!)

Tee alareunaan myös päärmeet, eli molempiin kappaleisiin omansa (eli yhteensä 2 päärmettä lisää).Ja tadaa! housusi ovat valmiit! :) Ainakin teoriassa.


Noniin, nyt kun teoria on suoritettu, voidaankin siirtyä käytäntöön. Eli, leikkaa kankaasta palat irti. 


Älä unohda leikata nauhoja.


Ompele ensimmäisenä nauhat.


Kuvasin yhden tavan tähän kuinka nauhanpäästä saa siistin helposti.

Eli, kun nauhaa on ompelematta noin 10-15 senttiä, avaa taitteet levälleen......taita noin sentin verran reunaa sisäänpäin......ja taita takaisin nauhaksi ja ompele loppuun.Toinen pää nauhoista saa olla ihan siistimätön, koska se tulee päärmeen sisään eikä pääse siellä mihinkään purkautumaan. Toista sama vielä 3 kertaa lopuille nyöreille. 
Sitten itse housut. 
Eli ensin u-ommel... muista siksakkaus suoran ompeleen jälkeen, ettei purkaannu.


Ompele päärme kaikkiin pitkiin reunoihin, eli 4 päärmettä. 


Ompele u-sauman molemmille puolelile oleviin saumoihin päärme ja nauhat päärmeiden sisään. Eli kuvina vielä sama asia, eli aseta nauha kankaan lähelle...


....taita reuna, nuppineulaa ja ompele.  


Tee vielä ekstra tikkauksia jotta nauha pysyy napakasti päärmeen sisässä eikä irtoa vaikka kiskoisitkin sitä. 
Sitten, päärmää vielä loput puuttuvat reunat (2 kpl)......ja kas, housusi ovat valmiit! :)

Havaintokuvat vielä pukemisesta, eli katso, että u-sauma tulee (esimerkiksi) selkärankaasi vasten, ja sido nyörit rusetille napasi lähelle...


Vedä sitten housut haarojesi välistä ja asettele u-sauman toinen reuna napaasi vasten....


...ja solmi selän taakse rusetti.

....ja housut ovat päälläsi. :) 


Tässä siis housut edestäpäin...


...ja takaapäin.


Lahkeensuu näyttää siis tältä, eli housuissa ei ole sivusaumoja ollenkaan, että saattaa hieman tuulenpuuskalla sääri vilahtaa... säärikarvojen ajo siis suositeltavaa. ;)Nämä housut voit myös pukea toistekin päin päällesi, eli solmi ensin nyörit selkäsi takaa, sitten vasta etupuolelta. :) Paras muistisääntö pukemiseen kuitenkin on se, että U-sauma tulee aina keskiedestä keskitaakse, eli navasta selkärankaan. Sit ei voi pukeminen mennä paljoa pieleen enää. :)


Semmoista tällä kertaa, kertoilkaahan saitteko housut valmiiksi ja jos vielä kuviakin nettiin laitatte niin vinkatkaapa niistä tänne...  :) Työn iloa!


2 kommenttia:

 1. Täähän oli hieno idea, kiitos! Pitää kokeilla kesäksi, kunhan sopiva kangas löytyy :)

  Ja mikäli tulee yllättävä kävijäryntäys, niin se voi johtua myös siitä, että käytin tätä sopivasti ajoitettua ohjetta esimerkkinä vertaistuotannosta viikkotehtävässäni...

  VastaaPoista
 2. ...Vai että vertaistuotantoa? :D Heh, en ihan itse sitä semmoisenä ajatellutkaan, mutta kyllä, sitähän tämä taitaa olla... :D Kiitos kunniasta. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)