lauantai 10. joulukuuta 2011

Saippuaa ja laudeliinoja

Viime keväänä innostuimme ystävien kanssa väkertelemään saippuaa oikein urakalla eräänä nättinä viikonloppuna.

( Ja nyt sitten alkaa pitkä tarina. Jos se tylsisyttää, suosittelen siirtymään reippahasti alaspäin koska siellä on sitten kuvia. :) )

Kaikkihan siis lähti siitä kun minä taas olin seikkaillut googlen ihmeellisessä maailmassa ja sattunut lueskelemaan artikkelin itse tehdystä saippuasta. Noh, yllytin virkkausseuralaisia kokeilemaan asiaa kanssani ja niinpä me noin vuosi sitten väkertelimme valmiista saippuamassasta saippuoita.

Valmis saippuamassa on siis semmoista kirkasta valmismassaa, joka paloitellaan vaan kattilaan, sulatetaan miedolla lämmöllä, lisätään halutut värit, tuoksut, koristeet jne ja sitten kaadetaan muottiin, ja leikataan seuraavana päivänä palasiksi.

Noh, lyhyesti, niistä tuli aivan kammottavia. Koko valmissaippuamassalla leikkiminen oli vertauskuvallisesti kuin keskiaikainen herrasmies, joka peseytymistä vältellen lisäsi vain uutta ja uutta hajuvettä itseensä. Mut ei se sitä pahaa ja kitkerää ominaishajua peitä vaikka kuinka lisäisi jotain muuta hakua siihen lisäksi. Varsinkin kahvisaippuamme oli todella menestys, sillä kahvimpurut + valmis saippuamassa = epäeuklidisen hirvittävä yhdistelmä. Ne hajut jotenkin yhdessä muodostivat ihan uuden ulottuvuuden pahalle hajulle..... en suosittele valmista saippuamassaa kenellekään.

Noh, tästä takaiskusta masentuneena käännyin sitten uudestaan internetin ihmeelliseen maailmaan ja löysin kuinka ihmiset tekee itse saippuaa, siis perinteisesti öljyjen ja lipeän avulla. Innoissani tilasin Saara Kuhan kirjoittaman Saippuaa-kirjan alkukeväästä 2011 ja siitä se sitten lähti.


Olen nimittäin atoopikko, ja talvisin kädet on aika kuivat muutenkin, niin ajatus saippuasta ilman lisä-, säilöntä-, hajuste- ja väriaineita alkoi kuulostamaan ihan kivalta. Siis oikeasti minä tiedän Mitä saippuassani on! Aika hurjaa. Ja sit kun asiaa lueskeli lisää, niin oikeasti, perussaippuaan ei tarvitse mitään muuta kuin öljyä/rasvaa, vettä ja lipeää ja kas, saippua on valmista. Sen sijaan, katsokaapa huviksenne kaupan saippuan tuoteselostetta... löytyykö oikeasti mistään saippuaa jossa olisi vain 3 ainesosaa???

Noni, se vaahtoamisesta, näin saippuatermejä käyttäen. Mennäänpäs itse asiaan.

Tänään valmistui ensinnäkin laudeliina, itseasiassa parikin kappaletta semmoisia noin 2m pitkiä, 100% pellavaa olevia liinoja. Ne on kuvausrekvisiittana seuraavissa kuvissa... :)


Tässä ennen silitystä. Kutistui meinaan pesussa aika kivasti, suosittelenkin pesemään pellavajutut ennen ompelua! :)Sitten, viime heinäkuussa valmistin yhden kaverin kanssa saippuasatseja. En kerro kuinka saippuan valmistaminen käytännössä tehdään, koska siitä löytyy hyviä kuvasarjoja netistä googlettamalla, tai sitten tuosta Kuhan Saippuaa-kirjastakin löytyy selkeät ohjeet. HUOM! Natriumhydroksidi eli tuttavallisemmin LIPEÄ on oikeasti ihan älyttömän VAARALLISTA ainetta! Käsittele varoen! Suojalasit! Kumihanskat! Ilmastointi kuntoon! Pitkät hihat! Ja saippuamassakin todella polttaa, nimimerkillä Se ei ole herpes vaan saippuamassan hipaisusta tullut palovamma, kun pyyhkäisin hihalla nenänpieltä kun sitä kutitti ja hanskan varressa oli vähän roiskeita siinä sillein niinku...

Manteli-Hunaja-saippuakookosrasvaa 150g
rypsiöljyä 150g
oliiviöljyä 200g
vettä 140g
lipeää 71g

+ mikrossa juoksevaksi lämmitettyä hunajaa noin 2-3 tl, lisätty kiisselivaiheessa.
+ mantelijauhetta noin 2 tl puolikkaaseen satsiin (marmorointi), myöksin kiisselivaiheessa.
+ 1-2 tl kaurahiutaleita.Maito-Kaura-Hunaja-saippuaa500g oliiviöljyä
125g maitoa
64g lipeää
3 tl kaurahiutaleita
25g hunajaa
Jouluista Vahinkosaippua


40g kookosrasvaa
430g rypsiöljyä *
30g risiiniöljyä
125g vettä
65g lipeää

+ Jauhettua inkivääriä 1 tl
+ jauhettua neilikkaa 1 tl
+ Karpalon ja kinuskin makuista mustaa irtoteetä 1 tl kiisselivaiheessa massan joukkoon sekä muutama teelusikallinen massan pinnalle ripoteltuna.

* = Tämä piti olla Saippuaa-kirjassa ohjeistettua Paranneltua oliiviöljysaippuaa, mutta epähuomiossa tähän tulikin laitettua rypsiöljyä oliiviöljyn sijaan. Rypsiöljyllä on eri saippuoitumiskerroin kuin oliiviöljyllä, ja itseasiassa tähän olisi sitten pitänyt laittaa enemmän lipeää kuin mitä siihen sitten tuli laitettua (tajusimme erheemme vasta kun saippua oli muotissa.). Mutta ei se onneksi vaarallista näin päin ole (=liian vähän lipeää). Jos liepää sen sijaan olisi liikaa, niin sitten saippua olisi ollut käyttökelvotonta ja lentänyt roskiin ihan turvallisuussyistäkin!

Tämä oli leikatessa (noin vuorokauden kuluttua muotittamisesta) tosi TOSI pehmeää, mutta nyt puolisen vuotta muhittuaan tuntuu kovettuneen mukavasti ja pintaan on tullut jopa nätti hapettunut saippuakerroskin. Se ei ole vaarallista, ja sen voisi veistää pois, mutta mie jotenkin tykkään siitä enkä aio sitä poistaa siitä...


Viime keväällä ekaa kertaa kun saippuoita teimme, olimme kaikki niin tohkeissamme ja innoissamme ettei kenellekään tullut mieleen kirjoitella mitään reseptejä ylös... mutta suurin osa siitä Saippuaa-kirjasta kuitenkin on, ehkä hieman sovellettuina... mutta reseptejä en osaa enää sanoa, sorkkelis porkkels.

Mutta siis,

Tervasaippuaa


Tämä saippua sisältää ihan aitoa hautatervaa (multa löytyy kaapeista todellakin kaikkea...) ja koristeena hivenen unikonsiemeniä, eli siis nuo mustat pienet pallerot tuolla massan joukossa.
Paranneltua oliiviöljysaippuaa
ja ihanan rouheaa Suolasaippuaa, jossa on merisuolaa noin 1,5kg joukossa....

 ....


Ja kun saippuoista puhutaan, laitanpa tähän loppuun vielä sokeriksi pohjalle reilu vuosi sitten tekemäni saippua-astian.
Kansalaisopiston paperisavi-viikonloppukurssilla tuo syntyi. Etanakin! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)