torstai 25. lokakuuta 2012

Dylonin käsivärillä värjääminen kotona

Tavoite 1:  Räikeän oranssit kirppispitsit värjättävä käyttökelpoiseksi = mustaksi.
Tavoite 2: Värjätä jämävärillä jotain muuta pientä, mitä nyt keksiikään sitten...
Joten pussin ohjeita noudattamalla edetään.
Kastele ja puristele enimmät vedet pois värjättävästä jutusta.
Noin puoli litraa lämmintä vettä ämpäriin...
Värijauhe mukaan... sekoittelua.... (se tuijottaa mua! Ihan selkeesti, tommoinen virnuileva pääkallo ilmestyi tohon keskelle kuvaa...)
Lisää lämmintä vettä, noin 5 litraa...
Joukkoon 5 ruokalusikkalista suolaa. Kuten huomaatte, tarkat on mittaukset taas... ;) Ei tää mitään rakettitiedettä ole!


(Insinööri sisälläni uskoo, että suolaa lisätään sen takia, jotta vedessä olisi enemmän "tavaraa", natrium ja calium-ioneita siellä täällä, joihin sitten väri tarttuu ja "kulkee" sitten sen avulla kankaan pintaan. Ilman suolaa vedessä on niin vähän ioneita, että värin siirtyminen kankaaseen voisi tapahtua paljon hitaammin. Näin siis kemiallisen näkökulman puolesta uskoisin että asia on, tosin jos joku tietää oikean syyn niin kuulen sen mielelläni!)

Sitten värjättävät jutut vaan pataan. Värjäytyminen alkaa välittömästi.


Vinkkinä, kannattaa varoa ettei hirveästi roiski, koska varsinkin kaakeleiden saumoihin tuntuu tarttuvan ihan sekunneissa tämä väri.... ja kuten myös käsiin... köh köh. joten käyttäkää (te muut) suojakäsineitä!  Itse käytin koiranpaskapussia, näytti sekin haskankorvikkeesta toimivan... :D
Sitten antaa niiden muhia ämpärissä.

Lisäsin joskus puolen tunnin kuluttua joukkoon yhden violetin hihattoman poolon, joka vuosien saatossa on hieman jo kulahtanut... Sitten odotellaan. Nuo voisi jättää vaikka yön ylikin tuohon jos haluaa hyödyntää mahdollisimman hyvin väriaineksen...

Kun et jaksa enää odottaa, ei muuta kuin kaada sisältö lavuaariin ja puhdista ämpäri.
Tavallinen ämpäri ei muuten pahemmin välitä värikylpyyn joutumisesta, edelleen ihan yhtä vihreä kuin ennen värjäystä. :)
Aikansa kun jaksaa värjäyksiään pestä, niin kyllä lopulta huuhteluvesi alkaa olemaan aika kirkasta... tässä vaiheessa olin ehkä 6-7 kertaa jo vaihtanut pesuveden, ja enempää ei enää väriä irronnut. Joten tässä vaiheessa laitoin ne sitten kuivumaan. :)

....näille pitseille löytyy vielä käyttöä, mutta siitä sitten joskus lisää... ;)

4 kommenttia:

 1. Värjäys on parasta! En ole kokeillutkaan tuollaista haaleassa vedessä huljaamista. Tulinpas uteliaaksi! Toimiiko tämä väri myös tekokuituihin eli tikkauksiin..? Olisipas siinäkin vallan uusia mahdollisuuksia, jos!

  VastaaPoista
 2. Tää on ihan hyvä tapa kun ei halua sotkea taloyhtiön pesukonetta mustalla värillä... ;) Ja jos haluaa värjätä vaan pieniä eriä...

  "Puuvilla, pellava ja viskoosi, villa, silkki, polyester/puuvilla ja polyester/viskoosi.

  Villan, silkin, polyester/puuvilla- ja polyester/viskoosi
  -sekoitekankaiden värjäyksen lopputulos on vaaleampi."

  Dylonin käsiväreistä lisää täällä: http://dylon.fi/kasinvarjays?gclid=CKbQi6DSnLMCFUh2cAodcTwAHg

  Ja kun äsken pesin noi pesukoneessa nuo pitsit, niin ainakin ne edelleen mustalta näyttävät. :)

  VastaaPoista
 3. Haa, kiitos! Heti alkaa polttelemaan paitojen uussävytys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ite ainakin sen pooloni kanssa huomasin sen, että langat jäi värjääntymättä, mutta se ei niin haittaa kun ne nyt on violetit, ja kangas on mustaa niin ei erotu. Et jos valkoisesta paidasta tekee mustan, niin sit varmaan erottuu langat aika rumasti.

   Ite ehkä käyttäisin tätä just semmoiseen enempikin, et on vaikka tummat farkut, jotka sit on haalistuneet rumasti, mut ovat kuitenkin ehjät... niin ei muuta kuin värikylpyyn, niin muuttuvat takaisin mustaksi. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)